Beginnen met bloggen is niet zo lastig, maar volhouden is een ander verhaal. Een planning kan je houvast geven: je weet dan wanneer je iets online wil hebben. In dit artikel leg ik je uit hoe je een contentplanning maakt voor je blog. Daarvoor gebruik ik mijn favoriete gratis kalendertool Google Calendar (Google Agenda), maar de tips zijn natuurlijk ook bruikbaar als je liever met een Excel-document of een papieren boekje werkt.

Hoe vaak moet je bloggen?
Een paar jaar geleden zette iedere zichzelf respecterende blogger minimaal een keer per dag een nieuw artikel online. De ékte grote bloggers gingen voor een ochtend- én een middagartikel. Een wonderlijke trend, die in mijn optiek voor zo’n overload aan content heeft gezorgd, dat de helft van alle bloglezers inmiddels afgehaakt is. Zonde. Maar hoe vaak moet je dan wel updaten? Dat hangt er vanaf hoeveel relevants je te vertellen hebt. Liever wat minder vaak een blog die echt ergens over gaat, dan een afgeraffeld stukkie omdat je jezelf nu eenmaal opgelegd hebt dat je iedere werkdag om 8 uur iets online wilt hebben.

Kies voor vaste publicatiemomenten
Kortom: de frequentie bepaal je zelf. Maar om een beetje op de radar van je lezers te blijven en een publiek op te bouwen, is drie keer per week een mooi uitgangspunt. Dan is er regelmatig iets nieuws te lezen op je site, maar hou je ook nog tijd over om een leuk mens te zijn. Maar welke je frequentie je ook kiest, kies als het even kan voor vaste dagen. Maandag, woensdag en vrijdag bijvoorbeeld. Of iedere eerste vrijdag van de maand. Dat geeft zowel jezelf als je lezers houvast.

Zet je vaste dagen in een planning voor een jaar
Okee, vaste dagen bepaald? Maak dan een nieuwe agenda aan in je Google Calendar. Dat doe je door naar Instellingen te gaan, daar te kiezen voor Agenda toevoegen en vervolgens Nieuwe agenda maken aanklikt. Geef je nieuwe agenda een naam, bijvoorbeeld de naam van je blog en zet in de omschrijving dat het je contentplanning is. Klik op agenda maken en wacht tot ‘ie toegevoegd is aan je andere agenda. Geef ‘m daarna nog even een ander kleurtje dan de rest van je afspraken en je bent klaar om te plannen.

Date met je blog
Het grote voordeel van een blogplanning maken in Google Calendar, is dat je je vaste blogmomenten direct voor het hele jaar vast kan leggen. Zet bijvoorbeeld iedere maandag, woensdag en vrijdag een blogartikel als herhalende afspraak in je agenda. Geef ‘m de naam ‘Blog’ mee en als je weet waar de blog over gaat, pas je ‘m aan met de titel of het onderwerp. En je kunt jezelf op een zelfgekozen moment herinneren aan het feit dat je het artikel nog moet schrijven.

Maak een lijst met concrete onderwerpen
Administratie gedaan, tijd voor het leuke gedeelte: brainstormen met jezelf. Waar wil je over bloggen het komende jaar? Wat zijn onderwerpen die bij je passen en waar wil je meer over vertellen? Schrijf alles op wat er in je opkomt. Alles mag. In een volgende ronde kun je deze onderwerpen verder concretiseren. Wat voor blogpost moet het worden? Wat heb je ervoor nodig? Is het 1 post of kun je er een serie van maken? Dat hoeft niet voor het hele jaar, maar probeer in ieder geval voor de komende maand alles al vast te leggen.

Inhaken, meedeinen
Kijk bij het maken van je planning ook naar relevante inhakers (feestdagen, vakanties, evenementen, je verjaardag, etc.) en naar content die je al gemaakt hebt. Wellicht kun je intern doorlinken om zo een oud artikel nog eens op te halen. En misschien biedt je kalender ook wel ruimte voor een themamaand, als dat past in je blog. Laatste tip: kijk bij het maken van je planning ook meteen even naar het moment waarop je die blogs gaat schrijven en de foto’s gaat maken. Ik ben zelf groot fan van het clusteren van taken, maar misschien schrijf jij wel het lekkerst tussen de bedrijven door.

Bewaar ook je vage ideeën
Alle ideeën die je niet direct in je kalender kunt verwerken, kun je kwijt in de notitietool van je Google Agenda (of op een blogideeënpagina in je notitieboek, natuurlijk). Een heerlijke vergaarbak voor dagen zonder inspiratie.

Kortom: een blogplanning maken in Google Agenda is voor mij dé tip om het bloggen vol te houden. Het is eenvoudig, overzichtelijk, maakt het bloggen behapbaar en is tegelijkertijd niet in beton gegoten. Heb je vragen? Stel ze dan gerust hieronder.

Author

Write A Comment