Ik doe graag dingen alleen. Vroeger durfde ik daar nooit echt voor uit te komen, omdat ik bang was dat mensen dat raar zouden vinden. Maar zoals veel dingen makkelijker worden na je dertigste, wordt ook uitkomen voor je eigen behoeftes dat. Het kan me werkelijk niets meer schelen wat mensen vinden van het feit dat ik dolgraag alleen op pad ga, ondanks dat ik een leuke man en twee kinderen thuis heb zitten en er vermoedelijk ook wel vriendinnen met me op pad willen, als ik het ze zou vragen. Ik vraag het ze alleen niet.

In het boek The Artist’s Way van Julia Cameron las ik over artists’ dates: wekelijkse dates met jezelf (dit blijft toch als masturbatie klinken, ook leuk, maar daar hebben we het niet over) om inspiratie op te doen. Wacht, ik citeer haar even, in het Engels want dat klinkt lekker: “The Artist Date is a once-weekly, festive, solo expedition to explore something that interests you. The Artist Date need not be overtly “artistic” — think mischief more than mastery. Artist Dates fire up the imagination. They spark whimsy. They encourage play. Since art is about the play of ideas, they feed our creative work by replenishing our inner well of images and inspiration. When choosing an Artist Date, it is good to ask yourself, “what sounds fun?” — and then allow yourself to try it.”

Alleen in Berlijn afgelopen zomer.

Dat dus. Daar ga ik aandacht aan besteden dit jaar. Hoewel ik al vaak alleen koffie ga drinken en taart eten met een boek, alleen ga wandelen en sinds 2020 ook jaarlijks een paar dagen alleen naar het buitenland ga, wil ik de dates met mezelf serieuzer gaan nemen. Naar tentoonstellingen die ik graag wil zien, een dagje dwalen in een onbekende stad om te fotograferen (lockdownproof) of een wandeling maken in een onbekend gebied. Het hoeft van mij niet wekelijks, maar eens per maand een solo-uitje lijkt me heerlijk. Ik voel me altijd heel stoer als ik in mijn eentje ergens naartoe ga. Bovendien heb ik gemerkt dat je makkelijker contact maakt (als je dat wilt tenminste) en lekker opgaat in de menigte. En ik kan net zo lang naar een bepaald schilderij kijken als ik zelf wil (da’s vaak langer dan de anderhalve seconde die mijn wederhelft genoeg vindt), hele middagen aan het strand zitten met een boek en een biertje, een kwartier over de perfecte foto doen zonder me opgelaten te voelen, et cetera, et ceteraaaa.

En jep, alleen dingen doen is soms ongemakkelijk. Zeker als je er net mee begint. Vooral in de horeca wist ik mezelf niet altijd een houding te geven. Ik dacht al snel dat mensen me ‘zielig’ vonden en durfde dan bijvoorbeeld geen wijntje te bestellen of nam alleen een hoofdgerecht om zo snel mogelijk weer weg te zijn. Ik ben er inmiddels achter dat het na een paar keer went om alleen te zijn en dat een boek meenemen een prima manier is om jezelf over je ongemak heen te zetten. En dat niemand je raar aankijkt als je in je eentje een glas wijn drinkt. Ha.

Voor het eerst in mijn eentje het vliegtuig pakken vond ik ook spannend, maar ook dat bleek eenmaal aan boord eigenlijk juist heel chill. Ik kon gewoon direct aan een boek beginnen en mezelf zo afleiden van het feit dat ik vliegen eigenlijk haat. Wat voor mij helpt, is het om het gewoon te doen. En niet te streng voor mezelf te zijn als iets niet direct perfect is. TIjdens mijn eerste keer alleen naar Berlijn heb ik drie avonden bij de Vapiano’s naast mijn hotel gegeten, omdat ik iets anders te spannend vond. Zonde van het culinaire aanbod misschien, maar voor mij was het een fijne manier om anoniem een hapje te eten en te wennen aan het feit dat ik alleen was. Bovendien hebben ze er prima risotto. 

Er zijn trouwens ook wel dingen die ik (nog) te ongemakkelijk vind om alleen te ondernemen. Een dagje naar de sauna in mijn eentje bijvoorbeeld. Of in mijn eentje ’s avonds uit eten in Zwolle (want dan ben ik bang dat ik bekenden tegenkom en dat lijkt me awkward). Dus er is nog wat werk aan de winkel. Tegelijkertijd heb ik bijvoorbeeld ook gemerkt dat er dingen zijn die ik niet fijn vind en ook niet fijn hoef te vinden. Zo vind ik bijvoorbeeld drie nachtjes alleen het maximale. Daarna mis ik thuis teveel. En als het nodig is, wil ik ook binnen een halve dag thuis kunnen zijn. En da’s prima: ik hoef niet drie weken op backpacktocht naar een onbekend werelddeel.

Dingen die ik dit jaar in mijn eentje wil doen 

 • Heel veel wandelen
 • Regelmatig een kop koffie drinken (of in een koffietentje werken, want daar laad ik ook altijd van op)
 • Een reisje naar het buitenland maken
 • Een dagje met de trein naar een andere stad 
 • Een buitenrit (te paard dus) maken in een mooi gebied (dan ben je wel in een groep, maar meestal zijn dat wel clubjes vriendinnen, dus dat telt wel)
 • Naar minimaal 1 museum
 • Een kringlooptour 

Doe jij vaak dingen alleen? En vind je dat dan spannend of ben je er compleet relaxed onder?

Author

7 Comments

 1. Ik kan me hier helemaal in vinden! Ik heb eigenlijk altijd graag dingen alleen gedaan en eigenlijk mijn hele volwassen leven boeit het me niet zoveel wat mensen daar dan van vinden (op de middelbare school boeide me dat wel en was het al ongemakkelijk om toe te geven dat je alleen was gaan winkelen, haha). Ik heb het ook nooit zielig gevonden wanneer ik iemand alleen ergens zag lopen/zitten/eten. Tenzij het misschien een meneer of mevrouw op leeftijd was, want dan vraag ik me toch altijd af of de partner misschien overleden is, wat natuurlijk niet zo hoeft te zijn. Met mijn studenten-ov ging ik vaak alleen op pad naar andere steden in het weekend, omdat dat gratis kon, en tegenwoordig wandel en onderneem ik nog steeds veel alleen. Heerlijk 🙂

  • Nikki Reply

   Oooh wat goed! Bizar hoe ongemakkelijk het was om op de middelbare school toe te geven dat je dingen graag alleen deed he? Dan was je meteen sneu. Denk dat als je naar het buitenland verhuist, het ook wel handig is om het ook leuk te kunnen hebben met jezelf!

 2. Ahh ja ik ben ook altijd al een einzelgänger geweest! Ik vind dingen (ik noem het) met mezelf doen stiekem nog het leukst van alles haha. Ik heb dan veel meer tijd om te doen wat ik écht wil en ik hou er ook gewoon van dat ik op niemand hoef te wachten en alles zelf kan bepalen. Heerlijk! Nu jij hier erover schrijft, besef ik pas hoe erg ik dat tegenwoordig mis! Toch ook maar weer eens zoiets inplannen, met mezelf 😉 Dank voor de inspiratie!

  • Nikki Reply

   Jaa, goed zo! Zeker als moeder schiet het er soms zo bij in. Dan ga je wandelen en dan neem je je dochter ook mee, terwijl het soms ook gewoon heel lekker is om ff alleen te zijn. Succes!

 3. Ik doe ook graag dingen in mijn eentje maar ik moet toegeven dat ik echt weinig buitenkom tegenwoordig :p Voor het kind er was ging ik elk jaar alleen een weekje naar zee. Ergens een warme chocomelk drinken en een taartje eten heb ik nog nooit gedaan maar dat wil ik wel graag eens doen 🙂 En naar de kringloop, dat vind ik geweldig in mijn eentje. Kan ik lekker op mijn gemakje alles bekijken. De laatste keer dat ik er alleen was, ben ik er denk ik 2 uur gebleven (het is ook wel een gigantische kringloop 😉 ).

  • Nikki Reply

   Er is weinig zo fijn als zo lang in de kringloop blijven als je zelf wilt. Twee uur! <3

Write A Comment