Sinds begin dit jaar volg ik de online cursus Tijdsbaas XL van Werk en Leven. Dat zou je kunnen omschrijven als een cursus timemanagement, maar daarmee doe je het eigenlijk tekort. Het is meer een feministisch ingestoken cursus over hoe je werk en de rest van je leven met elkaar combineert zonder daarbij vast te lopen in oude patronen, dingen die van je verwacht worden en de bullshit die je jezelf opgelegd hebt. Klinkt wellicht wat vaag, maar eenmaal in de cursus is het eigenlijk glashelder. Heel leerzaam, ook wel. En confronterend. Noteer bijvoorbeeld maar eens een week lang ieder half uur wat je aan het doen bent. Na de 30e keer ‘door Instagram scrollen’ opschrijven, durf je van schrik je telefoon niet meer aan te raken.

Ik dwaal af. In een van de audiolessen ging het over de not-to-do-lijst: dingen waarvan je met jezelf afspreekt dat je ze sowieso niet doet. Bijvoorbeeld omdat je ze stom vindt, het je niets oplevert of omdat anderen het beter, sneller en makkelijker kunnen dan jijzelf. De not-to-do-lijst is ooit bedacht door Tim Ferriss, de auteur van het boek The 4 hour workweek. Hij maakte een lijst met 9 dingen om mee te stoppen, zodat je productiever kunt zijn. Door die dingen onder elkaar te zetten, bespaar je jezelf een hoop tijd en mentale ruimte, omdat je er niet over na hoeft te denken of je ze zal doen. Je doet ze gewoon niet. Terwijl ik in de zon in de trein zat te luisteren, kwam ik tot de conclusie dat ik ook een not-to-do-lijst nodig had.

Nikki’s not-to-do-lijst

 1. Ik lees en beantwoord geen mail tussen 20:00 uur ‘s avonds en 9:00 ‘s ochtends. Na achten gaat de mail uit (op mijn telefoon en laptop).
 2. Ik werk niet in het weekend (tenzij ik mezelf een doordeweekse middag vrij gegeven heb en daardoor niet uitkom met een deadline, maar dat is bijna nooit zo).
 3. Ik plan geen werk op mamadag, beantwoord dan geen mail en neem als het even kan ook de telefoon niet op. Mamadag = mamadag.
 4. Ik neem geen social media marketing-klussen aan, want ik krijg echt nergens zo weinig energie van als LinkedIn-posts schrijven.
 5. Ik kom zo min mogelijk in supermarkten en laat de weekboodschappen bij voorkeur doen door mijn wederhelft of brengen door Picnic. 
 6. Ik strijk niet.
 7. Ik spreek niet meer dan 1 keer per week ‘s avonds af met vrienden, want dat is heel gezellig, maar vreet ook energie.
 8. Ik drink doordeweeks geen alcohol tenzij daar een heel goede reden voor is. Een glas wijn op het terras op de eerste zonnige donderdagmiddag van het jaar: prima! Een glas wijn omdat het dinsdagavond is en ik ook gewoon thee kan drinken: nee. 
 9. Deze heb ik gejat, maar ik vind hem briljant: als ik een boek niet meer leuk vind, hoef ik het niet uit te lezen. Ik vond altijd dat ik niet in een nieuw boek mocht beginnen voordat ik het boek daarvoor uit had, maar liep dan vaak vast in wekenlange leespauzes omdat ik geen zin meer had in het eerste boek, maar van mezelf ook geen nieuwe mocht pakken. Slaat nergens op. Dus als het me sowieso niet pakt of na een tijdje niet meer boeit: doei boek.
 10. Ik ga me niet schuldig voelen als ik in het weekend een ochtend uitslaap (tot, hou je vast, 8:15 ofzo) terwijl de man alvast naar beneden gaat met de kinderen. Het is echt onzin om elke ochtend met zijn vieren om half 7 beneden te koekeloeren. 
 11. Ik lees geen samenzweringstheorieën, onbevestigde nieuwsberichten en Meningen op Fora over beangstigende onderwerpen.
 12. Ik koop geen nieuwe kleding als er een goed tweedehands alternatief voor is. Dat betekent in de praktijk dat ik dus wel nieuwe broeken koop, want met die lange stelten van mij zijn tweedehands broeken lastig te vinden, maar dat is prima, als ik de rest maar zoveel mogelijk tweedehands koop.
 13. Sinds kort: ik besteed zo min mogelijk tijd aan mijn boekhouding, want behalve facturen maken vind ik alles moeilijk en ingewikkeld en vooral geestdodend. Dus heb ik een boekhouder en dat maakt het leven een stuk makkelijker.
 14. Ik werk niet onder mijn tarief tenzij ík daar een heel goede reden voor heb. 
 15. Dit vind ik heeeeel moeilijk, maar ik vind het ook stom dat ik het zo moeilijk vind, dus ik zet hem er toch op: IK VERSPIL GEEN UREN AAN HET SCROLLEN DOOR ANDERMANS LEVENS OP INSTAGRAM. 

Maar oh god, die smartphoneverslaving is voer voor een andere blogpost hoor, want ik vind het zó lastig. 

Wat staat er op jouw not-to-do-lijst? Ik ben heel benieuwd!

Author

2 Comments

 1. Geniaal boek is dat he van Tim! Ik vond hem ook fijn om te lezen. En een fijne lijst heb je gemaakt 🙂

Write A Comment