Ik ben behoorlijk geobsedeerd door het weer. Zodra het KNMI met codes begint te strooien, leef ik op. Vooral als er code oranje of rood afgegeven wordt vanwege onweer of storm, dan heb je me. Dan surf ik naar een van mijn favoriete plekken op het Nederlandse internet: het forum van Onweer Online.

Daar vind je namelijk álles en meer over de naderende rampspoed. Gebruikers (ik stel me meestal voor dat dit allemaal mannen van middelbare leeftijd zijn met een regenmeter en een weerstation in de tuin, maar misschien zijn het wel allemaal vrouwen van mijn leeftijd, ik heb nog nooit een profiel bekeken) discussiëren daar over de onweers- of stormkansen aan de hand van kaartjes met luchtdrukwaardes, rekenmodellen en radarbeelden van diverse bronnen. Foto’s van groeiende cumulonimbus worden met elkaar gedeeld en vervolgens vergeleken met de radarbeelden: waar gaat het straks, om in forumjargon te blijven, ploffen?

De conclusie is eigenlijk altijd hetzelfde: “het wordt nowcasten.” Dat betekent dat ze het eigenlijk ook niet precies weten, dus dat je de komende uren maar gewoon een beetje op moet letten wat er gebeurt. Een verfrissende conclusie die je als metafoor voor heel veel zaken in het leven kan inzetten.

Maar wat ik het allermooist vind, zijn de chaseverslagen. Chasen is het achternajagen van een flinke onweersbui. De diehard Onweer Online-forumleden zijn een paar uur voor de bui al offline. Dan zitten ze gewapend met een camera in de auto, om de bui vast te leggen. Dat resulteert in rijen met foto’s van grijze luchten, met soms een inderdaad indrukwekkende wolkenformatie. Het liefst met een decoratieve bliksemschicht. Ik kan daar uren doorheen scrollen. Het hoogtepunt is een shelfcloud, een doodenge muur van wolken die met een noodvaart op je afkomt als voorbode van een flinke onweersbui. Ik heb er jaren geleden eens eentje live meegemaakt op een zomers begonnen barbecue. Sindsdien begrijp ik nog minder goed waarom mensen daar buiten voor blijven staan.

Hoe dan ook, voor vanavond zijn de onweerskansen weer serieus. De forumleden delen kaartjes van Europa waaruit moet blijken dat het stevig kan gaan onweren, regenen en hagelen vannacht. Waar, hoelaat en hoeveel? Tsja. Da’s nowcasten.

Author

3 Comments

  1. Haha, wat een fantastisch verhaal! Ik kende het helemaal niet, wist niet dat hier zelfs een forum voor is en het begrip ‘nowcasten’ kende ik al helemaal niet. Briljant dat het dan uiteindelijk gewoon daar op uit komt.

    • Nikki Reply

      Hahaha, heb je je al ingeschreven bij het forum om meer te leren? 😉

  2. Ja ik ben ook wel te vinden voor het onweer. Die foto’s vind ik ook altijd spannend, zeker als er idd zo’n muur van wolken staat te wachten.

Write A Comment