Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar met een driejarige in huis zijn de Sinterklaasboeken van Intertoys en Bol.com hier inmiddels stukgelezen. Ik krijg drie keer per dag de vraag of Sinterklaas er al bijna is en ze verheugt zich enorm op cadeautjes. Ik geniet enorm van haar voorpret, maar probeer ondertussen ook de verwachtingen een beetje te temperen: Sinterklaas komt straks niét met het complete assortiment van Intertoys aan.

Bovendien vind ik het een beetje onzin om allerhande nieuw speelgoed te kopen als er ook heel veel bijna-nieuw speelgoed genadeloos in de weg staat bij mensen. Iedere ouder weet dat speelgoed zich sneller door je huis verspreidt dan een coronabesmetting in Staphorst. Eens in de zoveel tijd ga ik er eens met de bezem doorheen en ruim op waar niet meer mee gespeeld wordt (om dat vervolgens naar de kringloop te brengen of tijdelijk op te bergen en later weer tevoorschijn te halen), maar het blijft gewoon veel. Bij het zien van al die plastic Paw Patrol-meuk in de boekjes, zie ik dus vooral een potentieel opbergprobleem.

Bovendien is heel veel speelgoed allesbehalve fair geproduceerd. Nu ben ik echt niet heilig op dit gebied, maar het voelt toch gek om speelgoed te kopen dat is gemaakt is door kinderen die zelf geen tijd hebben om te spelen, omdat ze moeten werken.

Omdat er dus heel veel ouders zijn die rond deze tijd hun huis proberen te ontdoen van speelgoed, staan de kringloopwinkels en Marktplaats er momenteel vol mee. Deze Sinterklaas (nouja, eerder de kerstman denk ik) gaat dus voor zoveel mogelijk tweedehands cadeautjes dit jaar. Een paar tips:

  • Begin vroeg. Liefst vorige maand, maar nu kan ook nog. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer er te vinden is, hoe lager de prijzen én (als je kiest voor bezorgen) je ontlast de postbezorger een beetje in de drukste maanden.
  • Stel zoekopdrachten in op Marktplaats, zodat je als eerste op de hoogte bent als je iets specifieks zoekt.
  • Ga naar veel verschillende kringloopwinkels, óók die ene armoedige, want je weet nooit wat er te vinden is.
  • Koop alleen dingen die compleet en heel zijn, reinigbaar zijn en waarvoor -indien nodig- nog reserve-onderdelen/navullingen/etc. te krijgen zijn. Oh en ook handig: als je iets koopt waar batterijen in moeten, check dan even het batterijvakje op leeggelopen exemplaren. Ik zoek zelf altijd op ‘zo goed als nieuw’.
  • Zoek ook op verkeerde spelling.
  • Blader regelmatig door de ‘in de buurt’ sectie van Marktplaats zonder zoekwoorden, want zo vind je de leukste dingen bij bijvoorbeeld je achterburen.
  • Check de recensies van de verkoper, vooral als je dure of heel gewilde dingen koopt.

Wat heb ik tot nu toe gekocht
Bij de kringloop scoorde ik voor 1 euro zo’n vormenstoofbal van Tupperware. Je weet wel, die ene met twee kleuren die je uit elkaar moet trekken en waar dan figuurtjes in zitten. Diezelfde dag scoorde ik twee leuke spelletjes voor de peuter. Via Marktplaats een set met sensory blokken hier in de wijk en een poppenbuggy. Op dit moment ben ik in afwachting van een Tiptoi-set (dat moet je echt noooooit nieuw kopen, want er staan er heel veel op Marktplaats) en ik zoek nog een mooie grote Duplo-set hier in de buurt.

Wat koop ik nieuw?
Op Paw Patrol-gebied heb ik minder geluk, dus ik vrees dat ik daarvoor binnenkort toch een bestelling moet plaatsen. Verder heb ik in de uitverkoop bij de HEMA voor allebei een muts, sjaal en wanten gekocht (lekker praktisch) en er volgen ook nog wel wat kleine aankopen bij lokale ondernemers.  

Wat is jouw cadeautjes-stijl? Alles nieuw? Of speur je ook naar tweedehands?

Author

Write A Comment