Sinds een paar jaar maken we elke zondag een weekmenu voor de week daarop. Heel simpel: we verzinnen 5 of 6 gerechten, schrijven de boodschappen die we daarvoor moeten halen op en koken vervolgens tot alles op is. Ideaal, want het bespaart geld, tijd en ruimte in mijn hoofd. 

Wij eten geen vlees en eigenlijk ook nooit gekookte piepers. Daar wordt namelijk niemand echt vrolijk van in dit huis. Wat we dan wel eten? Veel pasta, wraps, bonen en vooruit, soms een zoete aardappel. En hoewel we af en toe een nieuw recept proberen, merk ik dat we toch wel vaak hetzelfde eten. Omdat het makkelijk is en omdat de kindjes die dingen graag eten. Dit zijn de dingen die we met afstand het meeste eten:

Spinaziepasta
Met stip op 1: spinaziepasta. Ultiem studentenvoer, maar ook tien jaar na mijn afstuderen eten we dit nog wekelijks. Uitje, champignons, spinazie uit de vriezer, boursin en penne: klaar. Als we in een dolle bui zijn, bakken we er nog vegetarische spekjes bij.

Wraps
Wraps staan ook bijna elke week op het menu. Met vegetarische kipstukjes, ui, veel kerstomaatjes, komijnpoeder, een beetje chiliflakes, een klein blikje zwarte bonen, een klein blikje maïs en -voor de peuter- ananas. Dat doen we op een wrap met humus, beetje kaas erover en klaar.

Hoe ik pompoensoep het liefste eet: met veel koriander en chiliflakes <3

Soep met pita’s
Toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten we op zaterdag altijd soep met brood. Het heeft vrij lang geduurd voor ik het aankon om op een doordeweekse dag soep te eten, maar inmiddels ben ik om. Soep betekent bij ons 9 van de 10 keer pompoensoep. Soms met alleen pompoen en kokosmelk, andere keren ligt er nog een verdwaalde winterwortel of een zoete aardappel in de groentela en verdwijnt die er ook in. Handje rode linzen kan ik ook altijd wel waarderen. Qua kruiden: goede kerrie massala of ras el hanout. En daarbij pitabroodjes met humus.

Kikkererwtencurry met mango en komkommer
Naar dit recept, met mango uit de vriezer en naan in plaats van papadums.

Een curryprutje
Groenten assorti, eventueel nepkip of iets van linzen/kikkererwten, groene currypasta, kokosmelk, rijst en iets van pinda’s.

Zoete aardappelstamppot met een vegetarische schnitzel
Zoete aardappels, gestampt met verse spinazie, een lepel sambal (voor ons) en daar doorheen feta of cashewnoten. Vegavleesje erbij, heerlijk.

Pasta met rode saus
De ultieme gezinsklassieker: pasta met rode saus. Spaghetti of penne met ui, courgette, aubergine, champignons en passata. Meestal zonder vegetarisch gehakt, want dat vindt de peuter vies. 

Groentepizza’s
Op zaterdag of zondag eten we regelmatig pizza, meestal op zo’n groentebodem van Magioni (of van de markt, die zijn een stuk goedkoper). Met veel groenten, olijven, artisjokharten en (geiten)kaas. Lekkerrrr.

Nomnomnom. De burger is naar dit recept en moet je echt proberen.

Ook regelmatig op het menu, maar net iets minder vaak dan bovenstaand rijtje: vegetarische kipkerrie, chili sin carne (dit recept maar dan gewoon zonder gehakt), parelcouscous met geroosterde nectarines (of druiven, buiten het seizoen), venkel en halloumi, ovenfrietjes met een vegaburger en zure komkommer, risotto met bijvoorbeeld bietjes of champignons en bleekselderij, traybakes en lasagne met spinazie. En natuurlijk bestellen we ook wel eens wat. Meestal pokebowls, want warme gerechten overleven de bezorgrit van het centrum naar de vinex over het algemeen niet.

Author

2 Comments

  1. Zaterdag is pizzadag hier 🙂 Idd groentepizza! Ik vind ze gewoon ook lekkerder dan de kartonbodempizzas.
    Tip: Flammkuchen. Ook makkelijk. Veel variatie en … kan ook best bij een simpele soep om dat wat extra groenten op te maken. Hm? … Denk je dat flammkuchen ook bij curry kan ipv naan?? omg! Opties!!

Write A Comment