Er zijn maar weinig dingen waar ik zo rustig van wordt als een goedgevulde voorraadkast, koelkast en vriezer. Wij redden het wel een weekje, als de winkels allemaal spontaan dicht zijn (hoewel je je kunt afvragen of dat ooit gebeurt, als ze zelfs middenin een pandemie gewoon open blijven). Vanmorgen stond ik de boodschappen uit te pakken en bedacht me dat ik eigenlijk altijd dezelfde dingen vast in huis heb. Dus ik dacht: dat deel ik eens, wellicht inspireert het iemand.

Mijn man eet geen vlees, ik eet 90% vegan en de peuter eet niks soms een stukje vis (ze mag best vlees, maar ze lust het niet). Daarnaast eten we al 100 jaar hetzelfde ontbijt: allebei 2 of 3 crackers met beleg en een glas water. Ik maak wel eens een uitstapje naar havermout of yoghurt met muesli, maar uiteindelijk kom ik altijd weer uit bij mijn crackertjes. Ik mis ze ook echt als ik op vakantie ben. Voor de lunch eet ik vaak een restje van de avond ervoor, een (vegan) tosti of bak ik een broodje af.

Ik zorg er in ieder geval voor dat ik altijd de ingrediënten in huis heb om een curry, risotto, linzensoepje, wraps met bonen en mais en een couscoussalade op tafel zetten. Mijn favoriete groenten om in huis te hebben zijn daarom ook courgette en champignons omdat ze overal in kunnen (en de peuter ze lust), zoete aardappel en wortel, want die kunnen in soep én curry en komkommer en kerstomaatjes, want die zijn ook lekker veelzijdig. Uien, knoflook en rode peper erbij en je maakt overal iets lekkers van.

Dit heb ik altijd in huis:

Ontbijt, lunch & beleg
Sesam knäckebröd
Bruin volkorenbrood
Afbakbroodjes
Speculoos
Pindakaas met nootjes
Bio pindakaas zonder nootjes voor de baby
Hagelslag
Kaas (belegen, van de markt)
Vegan kaas (Wilmersburger)
Vega smeerworst
Humus in verschillende smaken

Drinken
Diksap
Aanmaaklimonade met frambozensmaak (mét suiker, niet die vieze met stevia)
Cola zero voor de man
Brand IPA 0.0 (het lekkerste alcoholvrije biertje!)
Vaak nog wel wat andere speciaalbiertjes met alcohol
Droge witte wijn 
Koffiecups
Diverse smaken thee
Halfvolle biologische melk voor de peuter

Voorraad
Blikken zwarte bonen, kikkererwten, linzen, maïs en kidneybonen
Gedroogde rode linzen (voor soep of dhal)
Rode kool (wat eigenlijk best gek is, want we vinden het allebei niet echt lekker, maar toch staat er altijd minimaal 1 pot rode kool voor noodgevallen)
Kokosmelk
Bouillonblokjes
Risottorijst, gewone rijst, spaghetti, penne, tortellini, couscous, bulgur en noodles
Currypasta
Tomatenblokjes, tomatenpuree en tomato frito
Wraps

Snacks
Ontbijtkoek
Zakjes knijpfruit
Naturel ribbelchips (ribbel, heel belangrijk)
Mix van noten en gedroogd fruit van de markt
Toastjes (om hummus mee uit het bakje te eten terwijl ik sta te koken)

Groente en fruit
Bananen (voor man en kinderen, ik gruwel van bananen)
Appels (Jonagold en als die te melig worden Kanzi, dat luistert nauw)
Aardbeien en watermeloen (‘s zomers)
Een zak winterpenen
Zoete aardappels
Courgette
Champignons
Cherrytomaatjes
Komkommer
Uien, knoflook en rode peper

Vriezer
Moedermelk 🙂
Festini peer of van die goedkope waterijsjes in zo’n plastic zakje
Spinazie
Doperwten
Sperziebonen of broccoli
Mangostukjes
Vissticks
Patat en snacks voor de Airfryer (drie hoeraatjes voor de vegan bamischijven van Mora)

En verder
1 of 2 soorten vleesvervangers
Iets van plantaardige kookroom
Augurkjes, atjar tjampoer en zilveruitjes
Mayonaise, ketchup, 2 smaken sambal, mosterd, chilisaus
Olie om te bakken, lekkere olie voor over salades, balsamicoazijn, sojasaus, ketjap
Heel veel kruiden en specerijen, zoals komijn, gedroogde koriander, tijm, oregano, chiliflakes, kerrie massala, garam massala, ras el hanout, za’atar, kaneel, rozemarijn, enzovoort, enzovoort.

Dus. Dat is best veel. Zoals ik al zei: ik vind het fijn dat ik in ieder geval nog een weekje lekker kan eten als de zombies mijn huis belegeren. Wat heb jij áltijd in huis?

Author

1 Comment

  1. Haha rode kool, dat staat hier ook in de kast maar wij hebben dat nog nooit gegeten sinds we in ons huis wonen. Ik vind het ook niet zo lekker eigenlijk :p
    Leuke post wel. Ik word ook erg blij van een opgeruimde koel- en voorraadkast. Ik ga er binnenkort ook eens een post aan besteden denk ik! 😀

Write A Comment